Chitila și Mogoșoaia au achiziționat autobuze electrice noi pentru servicii publice de calitate

Chitila și Mogoșoaia au achiziționat autobuze electrice noi pentru servicii publice de calitate

Orașul Chitila, în parteneriat cu Comuna Mogoșoaia, în calitate de Beneficiar, a implementat proiectul “Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Străulești – Mogoșoaia – Buftea” (cod MySMIS 124201 și 124202), proiecte finanţate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3  –Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritate de investiții 4E – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea  mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Contractele de finanțare încheiate cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în calitate de Organism Intermediar, sunt în valoare de 32.255.505,74 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 27.023.060,71 lei, după cum urmează:

  • 22.059.641,38 lei cofinanțarea din Fondul  European de Dezvoltare Regională
  •  4.963.419,33 lei contribuția de la Bugetul de Stat

Implementarea proiectelor în orașul Chitila, județul Ilfov, s-a realizat pe o perioadă de 70 de luni, între 01.03.2018 și 31.12.2023.

Orașul Chitila și Comuna Mogoșoaia și-au propus să se asigure că persoanele cu dizabilități și persoanele cu mobilitate redusă pot participa efectiv şi deplin la viaţa socială şi publică, în condiţii de egalitate cu ceilalţi.

În acest sens, prin proiectul Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Străuleşti-Mogoşoaia-Buftea din cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020  au fost achiziționate autobuze electrice noi.

 Prin investițiile realizate în transportul public de călători, continuă preocuparea pentru asigurarea unor servicii publice de calitate care presupune adoptarea unor măsuri concrete pentru adaptarea mediului fizic într-o manieră incluzivă şi accesibilă tuturor beneficiarilor serviciilor de transport public de călători.

Specificațiile și dotările autobuzelor electrice înglobează aspecte corelate direct cu îndeplinirea principiul egalității de șanse și tratament integrat la nivelul furnizării serviciilor publice de transport pentru călători care să permită persoanelor cu mobilitate redusă să se bucure și să își exercite în condiții de egalitate cu ceilalți, toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Autobuzele achiziționate sunt de capacitate medie-90 locuri/autobuz

Autobuzele de capacitate medie au  90 de locuri, repartizate pe scaune și în picioare, dintre care minim 27 locuri pe scaune.  De asemenea, au minim 4 locuri amenajate pe podeaua complet coborâtă.

Scaunele pentru călători sunt realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, proprietăți anti-graffiti, vopsea înglobată, anti-vandalism, cu tapițeria rezistentă la uzură, murdărie și acte de vandalism și care să fie ușor lavabilă. Dispunerea scaunelor și dimensiunea spațiului destinat accesului persoanelor cu mobilitate redusă.

În zona frontală este un perete de sprijin cu accesorii pentru asigurarea căruciorului (centura retractabilă pentru cărucioare simple și fixare în podea pentru cărucioarele electrice), iar pe peretele lateral o bară de susținere cu rulou tapițat pentru persoanele cu  mobilitate redusă (ex. cu orteze). De asemenea, în zona destinată persoanelor cu dizabilități este prevăzut un șezut rabatabil cu un spătar și centură retractabilă pentru persoanele care se deplasează cu cadru și spațiu pentru câinii care însoțesc persoanele nevăzătoare.

Autobuzele sunt prevăzute cu dispozitiv care permite coborârea podelei atunci când se află oprite în stație (“kneeling”), cu scopul de a facilita accesul călătorilor, inclusiv a celor cu mobilitate redusă sau a celor aflați în scaun cu rotile. De asemenea, fiecare autobuz este dotat cu o rampă de acces cu fotoliu rulant sau cărucior de copil, la uşa din mijloc, conform Regulamentului nr. 107/2015 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU).

Rampa pentru urcarea persoanelor cu mobilitate redusă este prevăzută la ușa din mijloc și are un mecanism simplu și fiabil, ușor și rapid de manevrat.

Amplasamentul scaunelor va asigura locuri rezervate pentru persoanele cu nevoi speciale, bătrâni, invalizi, femei cu copii în brațe. În acest scop vor fi prevăzute minim patru locuri rezervate. Locurile special destinate acestor persoane vor fi marcate prin pictograme pe peretele alăturat.

Materialele utilizate pentru amenajarea interiorului și platformei sunt ușor lavabile, rezistente la soluțiile utilizate pentru spălare și curățare.

Autobuzele sunt dotate cu o instalație de supraveghere video la interior și la exterior și sunt echipate cu un sistem care comunica informațiile relevante în ceea ce privește călătoria în modul audio (de exemplu, anunțarea stației următoare etc).

Oraș CHITILA

Str. Ion Olteanu, nr. 6, județul Ilfov
www.primariachitila.ro

www.inforegio.ro  |  facebook.com/inforegio.ro  

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Actualizat la:
13 decembrie 2023

Sari la conținut