Avertisment Gripa Aviara

AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
DIRECTIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ILFOV

Serviciul Control Oficial Sanatate Animala

Catre,

PRIMARULE DIN JUDETUL ILFOV

Avand in vedere alertele sosite din Statele Membre cu privire la evolutia unor focare de influenta aviara in Europa si la nivel mondial, situatia influentei aviare înalt patogene(HPAI) devine ingrijoratoare, motiv pentru care autoritatile veterinare competente trebuie sa intensifice masurile de monitorizare si supraveghere referitoare la influenta aviara si sa mentina o stare de alerta ridicata in acest sens.
ln data de 26.01.2015, Bulgaria a notificat Comisiei Europene confirmarea unui caz de HPAI de tipul H5N1 la un pelican Dalmatian(Pelicanus crispus), descoperit mort pe tarmul Marii Negre, in regiunea Burgas. Un scurt istoric al cazurilor in Europa releva. in ultima vreme, evolutia mai multor focare de HPAI H5N8 in Olanda, Germania. Regatul Unit si Italia, la pasan domestice si salbatice, in zone apropiate regiunilor umede si in zonele de coasta. Aparitia recentului caz de H5N1 la mica departare de tara noastra reprezinta un semnal de alarma menit sa determine autoritatile din Romania sa ia masuri urgente pentru depistarea precoce a oricarui tip de virus care ar putea circula si in teritoriul national constituind un potential risc pentru sanatatea animala si umana.
Tinand cont de cele prezentate mai sus, va rugam sa ne sprijiniti prin mediatizarea situatiei epidemiologice la nivel local.
Pentru a putea recunoaste influenta aviara, va informam cu privire la semnele clinice specifice bolii, astei: pasarile prezinta adinamie, depresie, penaj zburlit, inapetenta, sete excesiva, edemul crestei, barbitelor si a zonei perioculare, colorarea purpurie sau cianotica a crestei, barbitelor si uneori a picioarelor, mucoasa conjunctiva congestionata sau edematiata, pe pielea solzoaza a picioarelor hemoragii difuze, diaree apoasa, verzuie, manifestari respiratoriiUetaj, dispnee, respiratie zgomotoasa), manifestari nervoase(torticolis, ataxie, lipsa de coordonare a miscarilor), la rate si gaste-edeme ale
sinusurilor.
ln caz de suspiciune influenta aviara , se notifica urgent medicul veterinar de libera practica împuternicit si DSVSA Ilfov, iar pana la clarificarea situatiei din punct de vedere epidemiologic, exploatatiile se pun sub restricitie sanitara veterinara privind circulatia pasarilor , a produselor si subproduselor provenite de la acestea.

Deschide documentul oficial

Actualizat la:
7 iulie 2017

Sari la conținut