Anunț de interes public

Stimate domnule Primar,

 Urmare a punctului de vedere pe care l-ați solicitat cu privire la utilizarea apei potabile în localitatea dvs., vă facem cunoscute următoarele

Calitatea apei potabile este reglementată prin prevederile Legii Apei Potabile nr. 458/2002, republicată cu modificarile si completarile ulterioare, lege ce reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman. Normele de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a apei potabile sunt prevăzute în H.G. nr. 974/2004. Potrivit art.7 din Legea 458/2002, monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publicajudeteana (DSP).

Operatorul are implementat Programul de Monitorizare Curenta de Control a Apei Potabile in localitatea Mogosoaia, program avizat de catre DSP Ilfov, prin care se stabileste numarul de prelevari, perioada, precum si locul de recoltare probe (program anexat acestei informari).

De asemenea, intre Operator si DSP Ilfov exista încheiat un contract avand ca obiect realizarea monitorizarii de audit a calitatii apei potabile produse si distribuite, precum si de analiza a parametrilor de calitate a apei potabile efectuata in laboratorul propriu al Apa Ilfov, acreditat RENAR si de catre Ministerul Sanatatii.

Pe fondul procesului de clorinare si al variatiei de regim de curgere a apei prin conducte, exista posibilitatea ca la o anumita perioada, in mod aleator, sa mai apara diverse schimbari de culoare, cauzate de desprinderea depunerilor din interiorul conductelor de distributie.

De asemenea, aparitia apei cu impuritati la robinetul consumatorilor este cauzata si de oprirea si repornirea alimentarii cu apa, in scopul remedierii avariilor din sistem. Reteaua de distributie din localitatea Mogosoaia insumeaza aproximativ 50 kilometri si este data in folosinta in urma cu 15 ani. Uzura acumulata induce frecvente avarii, care impun oprirea apei pe tronsonul afectat, in vederea lucrarilor de remediere necesare. La repornire, anumite cantitati de sedimente sunt antrenate in fluxul de curgere, intr-un mod incontrolabil. Eliminarea acestor sedimente se face aleator si dureaza intre 5 si 15 minute. Din datele pe care le detinem, pe raza localitatii Mogosoaia, nu exista o zona in care aparitia apei murdare la robinet sa fie permanenta sau sa depaseasca timpul mentionat mai sus.

Pentru rezolvarea unor astfel de situatii se pot efectua purjari punctuale si, in acest scop, echipa operativa locala este la dispozitia utilizatorilor, la numarul de contact 0736 627 203.

Mentionam ca localitatea Mogosoaia este inclusa într-un proiect cofinantat din fonduri europene care vizeaza reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor publice de alimentare cu apa si canalizare (P.O.I.M.). Dupa implementarea acestui proiect, nivelul de fiabilitate al sistemului de alimentare cu apa va creste, iar problemele cauzate de aparitia apei murdare la robinet se vor reduce semnificativ.

Suntem constienti în legatura cu disconfortul resimtit de catre abonatii nostri, drept care in perioada imediat urmatoare, in baza unui plan de actiune pe care ii vom conveni cu institutia dumneavoastra vom desfasura mai multe actiuni de curatare/purjare a tronsoanelor de retea unde sunt reclamate aspecte privind culoarea apei potabile.

Cele mai recente buletine de analiza a calitatii apei potabile in localitatea Mogosoaia, pot fi consultate de catre consumatori pe site-ul companiei www.acilfov.ro.

In final, dorim sa asigurăm toţi consumatorii din localitatea Mogosoaia că apa potabilă distribuită este sanogenă, fiind lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană şi că suntem permanent interesaţi de îmbunătăţirea serviciilor furnizate.

Cu deosebita consideratie,

DIRECTOR TEHNIC
Ing. Mihaela DOGARU

Sef Centru Operational NORD
Dan Pene

Actualizat la:
17 februarie 2020

Sari la conținut